Csak hangosan gondolkodom

Richard D. Wolff: Capitalism’s Crisis Deepens: Essays on the Global Economic Meltdown könyvét olvasom. Épp annál a gondolatsoránál tettem le a könyvet, amelyikben kifejti, hogy a kapitalizmus – hacsak azt nézzük, hogy tönkretette a természeti környezetünket, és végtelenné nyitotta az egyenlőtlenség ollóját – rég megérett arra, hogy túllépjen rajta a világ, éspedig azonnal.

Egyértelműen kiáll a már több esszéjében elhangzott elképzelése mellett, hogy a termelés társadalmasítása és a tervezés bevezetése mellett (nem marxista, még kevésbé kommunista) a termelő vállalatokat át kell alakítani szövetkezeti jellegű szervezetekké, ahol minden döntést a teljes tagság szavazatai döntik el. Nem telepítenék át a termelést országhatárokon túl, és nem osztanák el.

Itt állt meg az ütő bennem. Voltam ugyanis kisvállalkozó és nem éreztem jól magam a köztem és beosztottaim közötti jövedelemkülönbség miatt. Nem az egyenlőség megteremtésével próbálkoztam, mert többszörös megterhelés alatt álltam, és ami eredmény született, azok gyökerének szélesítése csak tőlem eredt. Más módon próbáltam ösztönözni az alkalmazottakat: minden általuk szült kapcsolat, munka eredményéből számottevő részesedést biztosítottam (külkereskedelmi munka folyt). Egyetlen embernél vezetett ez, nagyon erőltetett módon a jövedelme növekedéshez. Hogy lenne ez megoldható óriásvállalatoknál, teljes egyenlőség biztosításával? Sehogy.

Sokkal fontosabbnak látnám a GDP-alapú verseny előtti gátak felállítását, a korporációk profitadójának drasztikus emelését, súlyos, lépcsőzetes vagyonadó bevezetését. Hogy mitől válna szocialistává a rendszer, még nem tudom, a társadalmasítás és tervgazdálkodás, meg a most leírt lépések még nem teremtenék meg a tömegek által elvárt egyenlőséghez és a sorsukba beleszóláshoz vezető rendszert.

 

 

Reklámok

ahalmos névjegye

Repülőmérnök és közgazda voltam a közelmúltig, az utóbbi években azonban 15 magyar, két angol és egy orosz könyvet írtam. Elérhetők: www.bookandwalk.hu; www.amazon.com; www.smashwords.com; www.goodreads.com; www.mek.oszk.hu és LinkedIn.com > My Profile. Két éve bloggolok itt.
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s