Mi uralja a világot?

Mi uralja világunkat, értelem vagy ostobaság?

Egyik sem! A fegyverek és annak urai. Az értelem gőzös, megszállott szélsőségesei, a világ fegyverei döntő hányadának urai.

Mióta a világ világ, azóta így van, a döbbenet csak az, hogy a 21. században se ébred rá az emberiség erre az elképesztően egyszerű igazságra.

Tekintsük át ismét mi állíthatná meg a háborúkat. Melyikben mi állíthatná meg az öldöklést?

Mind kevesebb józan ítélőképesség foglalkozik például a gázai öldökléssel. A világot eluralni látszik a genocídium ellen tiltakozók elitélése. Nem Netanjahu a célpont, hanem az ő és társai barbarizmusa ellen tiltakozók. Hiába az ENSZ és a Hágai Nemzetközi Bíróság fellépése ellenük, felettük állónak tartva magukat, tétovázás nélkül folytatják – főként amerikai fegyverekkel – az emberirtást.

*

Híreket közlök, kevés kommenttel.

Egy írás a vérengzés elleni tiltakozásokról:

„Miközben az amerikai mainstream média és a politikusok teleszórják az étert azzal, hogy az egyetemeken antiszemita erőszak folyik, videók sora mutatja, hogy sok helyen ennek pont az ellenkezője történik, csak beszámoló nincs róluk: a palesztinok mellett békésen tüntető diákokat külsős ellentüntetők támadják meg, leggyakrabban Izraelt támogatók és jobboldali agitátorok.

A minap ez az összecsapás a University of California, Los Angeles (UCLA) kampuszán történt. CNN oknyomozó riport (courtesy of Róna-tas Ákos).

https://edition.cnn.com/2024/05/16/us/ucla-student-protests-counterprotesters-invs/index.html

Ez pedig egy beszámoló arról, hogy mik történnek ott országszerte. 

Ugyanabból a forrásból új sorok:

Ime:

A periférián van még média, amelyik pl. a palesztinoknak is hangot ad. (Hány ilyet hallani a mainstream médiában?) Ez a műsoruk azonban az izraeli újságírónővel, Amira Hass-szal beszélget, aki a Haaretz-nél dolgozik.

“Vendégünk a Haaretz tudósítója, Amira Hass, az egyetlen izraeli zsidó újságíró, aki 30 évet töltött Gázában és Ciszjordániában, és tudósított onnan. Ő a 2024-es Columbia Journalism Award kitüntetettje, szerdán pedig beszédet mondott a New York-i Columbia Journalism School végzős osztályának. Hass a folyamatban lévő izraeli gázai háborúról beszél, arról, hogy az újságíróknak miért kell „ellenállniuk a gonoszság és az igazságtalanság normalizálásának”, az Al Jazeera közelmúltbeli Izrael általi cenzúrájáról, a szigorú apartheid rendszer fenntartásáról, a palesztin államiság lehetőségének teljes elutasításáról és még sok másról. „Izrael az elmúlt 75 évben túszul ejtette a palesztin életet, szabadságott” – mondja Hass. „Elmész Tel-Avivba, azt hiszed, New Yorkban vagy Londonban vagy – és 40-50 kilométerrel arrébb a palesztinok ketrecekben élnek..”

https://www.democracynow.org/2024/5/17/amira_hass_israel_palestine_gaza

Íme egy példa az alulról építkező, ún. grassroots médiára, amely nem a hatalmi központok nézeteit visszhangozza, és alternatív véleményeknek is teret enged. Pontosan ezen kompenzáló hatása miatt elengedhetetlen.

“Democracy Now! – egy órás tévé-, rádió- és internetes hírműsor, amelynek székhelye Manhattan, és Amy Goodman (aki a műsor ügyvezető producere is), Juan González és Nermeen Shaikh újságírók vezetik. A keleti idő szerint hétköznapokon reggel 8 órakor élő műsort az interneten, valamint több mint 1400 rádió- és televízióállomáson keresztül sugározzák világszerte. Nemzetközi újságírók, alulról építkező vezetők, független elemzők, valamint a világ eseményei és az Egyesült Államok politikája által közvetlenül érintett hétköznapi emberek szerepelnek benne.”

Itt a vége.

*

Az izraeli kormányon belül is megjelent a tiltakozó csoport:

https://telex.hu/kulfold/2024/05/18/beni-ganc-benjamin-netanjahu-lemondas-fenyegetes-izrael-gazai-haboru

Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet centrista tagja lemondásával fenyegetett szombaton, amennyiben Benjamin Netanjahu kormányfő nem vázol fel három hét alatt egy új haditervet – írja a CBS. A 2023. október 7-i Hamász-támadás után a Gázát addig irányító terrorszervezet felszámolása, és az elrabolt túszok kiszabadítása voltak a fő hadicélok, de hét hónap alatt nem sikerült egyik sem.

A Netanjahu nagy politikai ellenfelének számító Ganc a fentiek mellett a Gázai övezet demilitarizálását, az övezet nemzetközi civil kormányzását és a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálását is el akarja érni. Ha ezek nem teljesülnek június 8-ig, távozik. Így indokolt: „Ha a fanatikusok ösvényét választod, és az egész nemzetet a szakadékba vezeted, arra leszünk kényszerítve, hogy elhagyjuk a kormányt.”

A CBS cikke szerint is a fenti forgatókönyv lenne reális Ganc távozásával: Netanjahu szélsőjobbos koalíciós partnerei még jobban át akarnák nyomni az akaratukat, miszerint szállja meg Izrael a Gázai övezetet, és létesítsen ott zsidó telepeket. A keményvonalasok Rafah városát is lerohannák már, ahova az övezet lakóinak zöme szorult, miután Izrael a többi várost voltaképp már leszőnyegbombázta. Rafah ostromát még Izrael fontos szövetségesei sem helyeslik, így az Egyesült Államok sem.

A háromfős háborús kabinet harmadik tagja, Joav Gallant védelmi miniszter nemrég szintén azt kérte, Izrael vádoljon fel végre egy tervet Gáza leendő civil palesztin kormányzására.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hamarosan Szaúd-Arábiába és Izraelbe látogat, hogy a konfliktusról tárgyaljon. Vasárnap várhatóan Netanjahuval is találkozik, aki viszont jelezte, ha Izrael egyedül is marad a harcban, végigviszi a tervét.

Eközben az izraeli közvélemény is kezd belefáradni a háborúba, otthon szeretnék tudni a túszokat is. Megrázta az országot a hír, hogy három túsz holttestét megtalálták pénteken, illetve még egy túszét szombaton. A katari és egyiptomi közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalások közben nem haladnak semerre, miközben a gázai egészségügyi minisztérium és az ENSZ adatai szerint már 35 ezren meghaltak az övezetben a háború miatt.

— Érdemes felfigyelni a „fanatizmus ösvénye” kifejezésre. Nem akárki mondja, társ a másik szélsőség elleni harcban.

*

Nem zavarja a tiltakozók ellen háborgókat, hogy a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is eljutott a Netanjahu és társa elleni letartóztatási parancshoz!

„A mai napon letartóztatási parancsok iránti kérelmeket nyújtok be a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a Palesztin Államban kialakult helyzetben”

– olvasható Karim A.A. Khannak, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének a hivatalos közleményében, amiben nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és a Hamász vezetőire is a tavaly október 8-án kitört izraeli-palesztin konfliktus miatt.

Az ügyész közleménye szerint Netanjahu háborús bűncselekményt követett el többek között a civil lakosság éheztetése, mint hadviselési módszer elkövetésével, és ehhez idézi a vonatkozó nemzetközi jogi passzusokat. Az ügyész háborús bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt szintén nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól Jahja Szinvarra, a Hamász vezetőjére is. A hágai főügyész nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri az izraeli kormányfőn kívül Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterre, Iszmáíl Hanijére, a Hamász politikai vezetőjére, és Mohammed Deifre, a Hamász főparancsnokára, az októberi támadását kitervelő stratégára is.

Karim Khan szerint alapos okkal feltételezhető, hogy Izrael és a Hamász vezetői is büntetőjogi felelősséggel tartoznak a tavaly október 7. óta elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért. Netanjahu korábban „történelmi méretű felháborodásának” adott hangot amiatt, hogy magas rangú izraeli személyiségek kerülnek fel az ICC körözési listájára, írja a BBC.

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények, népirtás feltárásával foglalkozik, 2002-ben jött létre a római statútum aláírásával. Joghatósága nem terjed ki Oroszországon kívül többek között az Egyesült Államokra, Kínára, és Iránra sem. Ukrajna szintén nem aláírója a római statútumnak, de elismeri az ICC joghatóságát az Ukrajna területén 2014 óta elkövetett bűncselekményekre vonatkozóan. Ukrajna közel 20 ezer ilyen bűncselekményt tart számon.

Tavaly márciusban Vlagyimir Putyin ellen is elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), mert a szervezet szerint az orosz elnököt közvetlen és személyes felelősség terheli azokért a bűncselekményekért, amelyeket az orosz erők vagy ahhoz kötődő csoportok követtek el Ukrajnában, amelyet Oroszország tavaly február 24-én támadott meg.

Az ICC elfogatóparancsával szemben nem érvényes a diplomáciai mentesség.

*

A telex.hu cikke foglalkozik az elfogatási parancs nemzetközi reakcióival:

https://telex.hu/kulfold/2024/05/21/icc-amal-clooney-elfogatoparancs-netanjahu-hamasz-izrael-gaza

Biden reakciója mindent elmond. Ha belülről nem fogják le Netanjahu kezér, az öldöklés nem áll le!

Az ICC ügyészének beadványára elsőként Joe Biden amerikai elnök reagált, aki felháborítónak nevezte Khan indítványát és kijelentette, „az ügyész sugalmazása ellenére Izrael és a Hamász közé nem teszünk egyenlőségjelet. Mindig Izrael mellett fogunk állni a biztonságát érintő kérdésekben”. 

— Elnök úr: Ez nem biztonsági kérdés, genocídium folyik! Egyértelmű, hogy az USA tovább fogja fegyverek szállításával is támogatni a tömeggyilkosokat.

*

Az USA szenátora buzdította a közelmúltban Izraelt, hogy dobjon le atombombákat Gázára!

**

Minden, amit írok nem Izrael népe, nem is a világ zsidósága ellen szól, hanem az ellen a kormányzat ellen, amelyik fanatizmusról, sőt rasszizmustól vezérelve a Hamász által elkövetett iszonyatos bűnökre reagálva emberiség elleni hadjárattal felel, a palesztin etnikum megsemmisítésére törekedve.

Aki félreértene, nem ellenem vétkezne. Erősítené a fegyverek uralmát!

***

ahalmos névjegye

Repülőmérnök és közgazda voltam a közelmúltig, az utóbbi években azonban 15 magyar, két angol és egy orosz könyvet írtam. Elérhetők: www.bookandwalk.hu; www.amazon.com; www.smashwords.com; www.goodreads.com; www.mek.oszk.hu és LinkedIn.com > My Profile. Két éve bloggolok itt.
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás